Doa Seorang Kekasih

Pilihan. Hidup penuh dengan pilihan. Pasangan. Hidup perlu berpasangan. Pilih pasangan yang baik agar mendapat kebahagiaan yang sejati. Cehhh. :) Satu doa yang disampaikan dalam lagu. Doa seorang kekasih. Oleh kumpulan nasyid, In-Team. 


Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan Dia milikku, tercipta untuk diriku Satukanlah hatinya dengan hatiku Titipkanlah kebahagiaan  
Ya Allah, ku mohon Apa yang telah Kau takdirkan Ku harap dia adalah yang terbaik buatku Kerana Engkau tahu segala isi hatiku Pelihara daku dari kemurkaanMu 
Ya Tuhanku, yang Maha Pemurah Beri kekuatan jua harapan Membina diri yang lesu tak bermaya Semaikan setulus kasih di jiwa 
Ku pasrah kepadaMu Kurniakanlah aku Pasangan yang beriman Bisa menemani aku Supaya ku dan dia Dapat melayar bahtera Ke muara cinta yang Engkau redhai 
Ya Tuhanku, yang Maha Pengasih Engkau sahaja pemeliharaku  
Dengarkan rintihan hambaMu ini Jangan Engkau biarkan ku sendiri 
Agarku bisa bahagia Walau tanpa bersamanya Gantikanlah yang hilang Tumbuhkan yang telah patah Ku inginkan bahagia Di dunia dan akhirat PadaMu Tuhan ku mohon segala 

Nak Cantik? Nak Sihat ?




Okay, sesiapa yang teringin untuk membeli atau mencuba mana-mana produk kecantikan dan kesihatan korang boleh jenguk kat page Dolce's Beauty House ni. Produk-produk yang ditawarkan ialah :

# Aurawhite
# Bedak Arab
# Emilay Whitening
# Miracle Slimming Coffee
# Set Collagen Plus Vitamin E
# Figure Up
# Aurashine
# Sabun Gluta Collagen
# Radiglow
# Set Kecantikan Dnars Skincare
# Puteh Pitera
# Nour Ain Beauty
# Perla Coffee
# MZ Secret Slim Spray
# OPA Snow
# Ibu Putih
# Firmax Nano Cream
# Wonder Glow Whitening Skincare
# Miss Rose Mascara
Jadi, mana-mana yang berminat bolehlah menghubungi Dolce's Beauty House melalui: 
Pm/sms/whatsapp , 011-19419127. :))





Perlu Ke Pakai Stokin Ni?

Assalamualaikum. Today, I nak share something. Kesedaran nak pakai stokin (sarung kaki) tu ada sejak part one masa kat uitm. Terasa nak pakai. Tapi sekejap je tahan, belum istiqamah. Sampailah dua or tiga sem aku tak pakai stokin. Kalau pakai pun kejap pakai kejap tak. Oh. Tiba-tiba ada rasa malu dan segan bila mula pakai stokin ni. Bukan senang nak istiqamah sebab kita kena positifkan minda kita dulu. Alhamdulillah pada semester lima aku fully pakai stokin. 

Wajib ke pakai stokin ni? Tak. Tak wajib. Benda yang wajibnya menutup aurat. Kaki tu aurat. Bila hati dah terdetik nak pakai stokin tu, bila nampak orang lain yang pakai stokin je, senang je hati tengok. Dalam hati aku kata, 'Elokknya pakai stokin, takde orang nak halang pun. Kalau dia boleh aku mesti boleh'. But, kalau kita pakai just nak tunjuk kat orang, tersimpang jauh la tu. Pakai niat kerana Allah swt. Subhanallah, bila pakai stokin  rasa tenang dan selasa. 

Seingat aku dulu, sebelum part 5 semasa kat uitm aku pakai stokin. Bila balik je rumah kalau keluar, letak tepi sebab ada rasa malu dan segan kat family. Tak istiqamah macam tu je. Bila nekad nak terus pakai stokin, aku ada cara untuk selesakan diri. If bila kat rumah, nak pergi keluar pun alhamdulillah dah boleh sarung dah stokin tu. Caranya, aku pakai kasut. Kalau pakai kasut, maybe orang tak perasan kita pakai stokin tak. Em. Aku selalu motivate diri aku macam ni. 

"Alang-alang dah pakai kasut yang dah sememangnya tertutup kaki tu, baik pakai stokin. Alang-alang dah kan"

Sebabya, bila kita pakai kasut, kita melangkah tangga yang tinggi ke, still terselak kain tu dan ternampak betis kan. Terdedah dah tu. Kalau pakai stokin boleh la elak perkara tu. Lain la kalau pakai seluar. Kalau pakai stokin, berjalan pun selesa. Tak melecek. Jaga kaki.

Seterusnya, aku ambik aura dari kawan-kawan yang dah sememangnya pakai stokin ni. Ambik semangatlah. Muhasabah diri balik. Dorang sangat awesome. Aku tengok dorang tak kisah pun apa orang nak cakap. Yes. Bila kita percaya diri kita, kita boleh buat.


But, ok je kalau nak pakai sandal ke selipar ke janji tertutup. Ramai je aku tengok yang pakai sandal dengan stokin, cool je. Sekarang, Alhamdulillah ada rakan-rakan yang dah mula pakai stokin dan handsocks. Kadang-kadang terjadi jugak kan pakai semua dah perfect, handsocks but kaki tak tertutup. Itu pun pernah terjadi pada aku. T.T. Satu lagi, pakai tudung dada jangan lupa tutup.

Atas dasar kesedaran diri sendiri, aku cuba nak share benda ni. Bukan nak berlagak ustazah. Bukan sebab nak menunjuk-nunjuk ataupun nak membangga diri  sebab aku pun bermula dari jahil.  still tak sempurna. Masih banyak kekurangan. Tapi, cuba untuk perbaiki diri. 

Apa-apa pun doa itu penting. Allah swt suka hambaNya yang meminta kepadaNya. Bersungguh-sungguh. Berharap pada Allah swt bukan pada manusia. Jadi, jomla kita sama-sama menutup aurat. Kita mampu mengubahnya.  :)


p/s: Perlu tak perlu, terpulang pada anda. Tapi, wajib kita yakni kaum hawa menutup aurat. peace :)

Lagu Kegemaran Terkini

Banyak lagu-lagu Melayu popular sekarang nih. Indon ade terselit jugak. Ehem, Lagu English aku tak layan sangat yang latest. Kureng. Ada beberapa buah lagu yang pasti ramai minat dan suka dengar. Yang aku suka dengar sekarang ialah : 


1. Rindukanlah - OST Playboy Itu Suami Aku by Encik Mimpi

2. Pencuri - Mark Adam

3. Takkan Terpisah - Black

4. Lepaskan - OST Diandra by Wanna Ali 

5. Nomad - OST Love You Mr Arrogant by Nomad

6. Saranghamnida - OST Saranghae I Love You by Astrid dan Tim Hwang

7. Infiniti Cinta - Zizan feat Kaka

8. The Jounas Monkey - Jadian

9. Akim - Menunggu


Dan apa yang pasti, you all mesti dengar zikir terapi selawat dari Imam Muda Najdi. 



Korang boleh la download kat youtube ke kat mana-mana ke sebab memang syahdu tersentuh. Nanti cubalah hayati zikir-zikir tersebut. In Shaa Allah,.

p/s: Okay, dengar lagu-lagu ni kalau bosan

Seronok Tengok Senior Konvo

Assalamualaikum. Bestnye konvo. Dapat kumpul ramai-ramai. Jumpa kawan-kawan lama. Maybe. Semalam, yakni 11 November 2013, geng senior uitm machang konvo. Mesti best. Aku tercari-cari nak tengok gamba konvo dorang. So, sempatla aku chatting dengan senior kegemaran aku ni. Ehem. :) Muhammad. Tanya dia macam mana konvo, best tak. Excited ! . Aku kenal dia dari part 1 ke part 2 macam tu. Part 2 kot sebab dia yang bagi buku-buku part 3 kat aku, :) Free kot. Dia sekarang kat UiTM Johor ambik degree dalam record. Berlambak jugak soalan aku tanya  kat dia. Alhamdulillah dapat tengok senior-senior IM dan kos yang lain konvo. In sha Allah, kalau ada umur yang panjang bolehla merasai hari konvokesyen. Nak bagi family aku rasa apa yang aku rasa selama belajar kat Uitm dan berkongsi kegembiraan. Eh boleh ke? Boleh la. 

Btw, pernah la jugak pergi majlis konvo institusi lain, Tapi mesti tak sama dengan Uitm. Aku pernah pergi yang kakak aku punye konvokesyen KIST. Boleh tahan lama jugak menunggu. Semua family aku pergi la. Lima orang je la. Ma dengan abah masuk dewan, aku dengan adik tunggu punye tungu kat luar tu, Hm. Merasa la jugak. Tapi, aku nak jugak rasa konvokesyen Uitm ni, In sha Allah.  



p/s: Ape pun, tahniah semua yang berkonvo dan selamat maju jaya. :D





Berakhirnya Diploma IM110 UiTM Machang Kelantan

Alhamdulillah setelah selama dua tahun setengah aku telah berjaya menamatkan pengajian diperingkat diploma sepenuh masa dalam jurusan Diploma Pengurusan Maklumat di UiTM Cawangan Machang, Kelantan.  Bermula dengan semester 1 sehinggalah semester 5. No practical. Alhamdulillah. Sepanjang pengajian aku telah lalui perit getir hidup bergelar seorang pelajar. Bertemankan rakan satu sekolah pada mulanya, kemudian, rakan sebilik, rakan sekolej, (!), rakan sekelas, rakan sefakulti, rakan sepersatuan (!), dan para pensyarah, mewarnai lagi hidup aku. Asyik tersenyum kerana karenah-karenah mereka. Pertama kali menjejak kaki ke tanah UiTM Machang seperti rusa masuk kampung, tidak tahu apa-apa, selok belok jalan pun seakan besar dan panjang perjalanan walhal bila lama kelamaan terasa kecilnya UiTM ni. Kalau nak menaip pun bukan ada yang sanggup baca, so aku nak kongsi gambar-gambar yang sempat diambil semasa kejadian yang berlaku dari semester 1 hingga semester 5.

SEMESTER 1

Kenal UiTm, dapat kenal kawan baru, start join aktiviti, 
dapat family angkat pertama



SEMESTER 2

Pegi kelas same-same, buat assignment kat luar,
 balik rumah dengan kawan, join program



SEMESTER 3

Program persatuan, pergi kem ko, dinner,
 kawan makin bertambah, assignment



SEMESTER 4


Banyak aktiviti, dapat family angkat lagi, dinner, 
buat majalah, pergi kem leadership, assignment




 SEMESTER 5




Assignment, dinner, program, carwash, 
 makan-makan, makin rapat :)



p/s: This is UiTM. Takkan lupakan kenangan bersama rakan-rakan kerana mereka telah mewarnai hidup aku. cehh.. :)









UiTM : Result Final Sem Diploma

Assalamualaikum, nak cerita ni.. nak cerita ni.. Dari hari dapat tahu result nak keluar tu, dah tak senang duduk dah. Terhitung-hitung pulak hari. Kalau dapat tahu dekat-dekat tarikh takpe jugak taklah tension mau mikiq nyo. Apa-apa pun, result tetap result, keluar macam biasa. Eh kali ni bukan macam biase, Awal kot. Gulp. Omg Omg Omg. Gelabah dah. Tup tup, kawan-kawan sorang.. sorang.. sorang.. post kat fb. Hua. Aku check email takde lagi. Lagi tak senang duduk. Time ni ma aku tak tidur lagi, maybe dia nak tengok aku punye result terus malam ni.

Last sekali jam 11 nak dekat jam 11 45 aku tengok email. Adela 1 email, aku tengok ade 1 email. Gulp. Bukan kot ni. (Sedapkan hati). Bukak-bukak, ehem Uitm. Dengan lafaz bismillah aku bukak. Biarpun terketaq ketaq jari aku (cerita benar ni). Tak sangka. First time aku tengok result nak menangis sebab tak percaya. Alhamdulillah.. Time tu ma kat dapur, then ma pun datang kat aku, aku tunjuk. Adik aku pun ade sekali, abah dah tidur --, . Akhirnya sem last ni aku buat paling baik dari sem-sem lepas. Aku cium pipi ma. Happy sangat. Lepas tu baru aku teringat nak tengok Lulus semua subjek tak. Haha. Then nampaklah ANC (Vice Chancellor Award). My big day sungguh.. Ramai rakan-rakan yang dapat ANC dan DL. Tahniah juga buat anda semua. Madam Noor (KK) bagitau kos IM110 yakni budak-budak Uitm Machang ni 16 orang dapat ANC, :) . Tinggi-tinggi oh result depa. Kalah cheq. Tahniah dan tahniah  semua!

Tak sia-sia usaha aku sepanjang 5 sem kat Uitm Machang ni. Ada juga rakan-rakan aku yang takleh DL, kecewa,. tapi aku pasti diorang masih ade rezki yang lebih baik untuk diorang. Hope dorang tak berputus asa dan yang mana berjaya ingattt jangan riakk.. Ika jangan riak.. Sekarang hanya tunggu untuk panggilan degree pulak, kemudian insyaAllah konvokesyen yang ke 80 uitm. aw :)


p/s: Kejayaan tak datang berlenggang lengook tanpa didahului oleh usaha kita. :) And, jangan terus maintain aje, sentiasa improve and improve. Ingat ye ika. :)




Salam Maal Hijrah

1 Muharram Detik Permulaan... 1435 H


p/s: Semoga tahun ini lebih baik dari tahun lepas :)

Sandiwara Cinta

Aku tahu ini semua tak adilAku tahu ini sudah terjadiMau bilang apa aku pun tak sanggupAir mata pun tak lagi mau menetes
Alasannya seringkali ku dengarAlasannya seringkali kau ucapKau dengannya seakan ku tak tahuSandiwara apa yang telah kau lakukan kepadaku
Jujurlah sayang aku tak mengapaBiar semua jelas telah berbedaJika nanti aku yang harus pergiKu terima walau sakit hati
Mungkin ini jalan yang engkau mauMungkin ini jalan yang kau inginkanKau dengannya seakan ku tak tahuSandiwara apa, ceritanya apa, aku tahu
Jujurlah sayang aku tak mengapaBiar semua jelas telah berbedaJika nanti aku yang harus pergiKu terima walau sakit hati
Jujurlah sayang aku tak mengapaBiar semua jelas telah berbedaJika nanti aku yang harus pergiKu terima walau sakit hatiKu terima walau sakit hati

p/s: Repvblik band punye lagu. Jeles bila orang buat ringtone lagu nih :P

Cameron Highlands

Assalamualaikum. Yes. Alhamdulillah sampai jugak kat Cameron Highlands. Kami satu family belah mak pergi bercuti kat CH ni untuk 3 hari 2 malam. ha molek benar lah, Nanti balik terus test. =.= Apapun happy sebab satu family besar ni. Duduk kat homestay kat Tanah Rata. Nanti nak kongsi gambar! :)



Sofea Jane : Dekat Tapi Jauh



Kau ibarat permata di dalam hiasan kaca
Yang tak bisa disentuh
Namun hanya boleh dipandang
Ingin sekali ku sentuh
Ingin jua ku memiliki
Kau selalu membuat hatiku merasa berat
Dan kau yang selalu ada
Saat semua pergi
Bagaimana mungkin
Untuk kau mengerti
Kini telah ku sedari
Mimpiku tak bererti sendiri
Andai kau tahu
Apa yang ku mahu
Mahukan dirimu ‘tuk mendekatiku
Dan aku tak bisa memaksa dirimu
Walau dalam tidur
Ku kan menantimu hingga akhir nanti
Kau selalu membuat hatiku merasa berat
Dan kau yang selalu ada
Saat semua pergi
Bagaimana mungkin
Untuk kau mengerti
Kini telah ku sedari
Mimpiku tak bererti sendiri

Gejala Malas Perlu Dibendung

Hanya mampu mengucap je aku duk kat rumah ni. Malas makin bertimpa-timpa dek kerana keasyikan duk buat perkara yang melalaikan kat rumah ni. Layan facebook tak tentu arah melebihi had jam yang telah ditetapkan sampaikan tengok runningman tak menentu. Tv hanya tengok bila mata sekilas memandang. Tapi tengokla jugak. Entah kenapa aku suka sangat tengok rancangan Romantika kat astro Ria ni. Seronok agaknya tengok orang yang dah berumahtangga. Yela, halal, sweetnya bertambah-tambah lah. Oke, aku sedar, dah jauh dari topik malas. ==' Sambung balik. Assignment yang kena hantar aku tak pedulikan pun. Apatah lagi nak study dikala test-test akan menjelma sebaik sahaja masuk kuliah selepas raya ni. Oh malasnya. Aku akan bertambah malas, bila balik kampung. Oh kampungku. Kat kampung takde internet, aku hanya boleh tengok tv akan bergembira dan bermesra dengan ahli keluarga ataupun duk je dalam bilik. Tak boleh duk dalam bilik, nanti tak molek. Tapi kalau ada internet pun aku duk bukak facebook je. Yelah, twitter apa sume tu aku tak ada. Ha, kat umah ni aku selalu berwechat dengan kawan-kawan. Aku suka dengar suara comel suhaili. Ain, kawan yang dipisahkan sejak beberapa tahun lalu dapat la aku berwechat dengan dia. Oh wechat. Malas-malas pun aku buat jugak kerja. Hiuhui. :) 

gambar hiasan.ngeh3

Insan Bernama Kekasih


Debar hatiku membisik rindu
Ingin aku katakan kau gadis idaman
Adakah mungkin kau ku miliki
Untuk aku jadikan insan bernama kekasih

Keayuan yang tergambar lukisan nur iman
Bersulamkan keindahan santun perkataan
Bagai putih salju mendinginkan hangat perasaan
Mengusir segala resah di jiwa

Ku sampaikan salam ucapan mesra
Dan merisik khabar berita
Masihkah ada peluang
Untuk ku melafazkan cinta

Umpama rembulan jatuh ke riba
Mendengar khabaran darinya
Padaku kau memendam rasa

Pada Mu Oh Tuhan
Ku memohon keredhaan
Nur kasih yang ku damba
Kekal hingga ke syurga

Hanya satu yang ku pinta kebaikan dariNya
Moga dipeliharakan tulus cinta kita
Agar kukuh ikatan yang murni bahagia selamanya
Dengan lafaz pernikahan yang mulia

Datanglah kasihmu dalam diriku
Menghiasi ruang hatiku
Akan ku sambutnya dengan
Sujud penuh kesyukuran

Ku harap jalinan kan berpanjangan
Selagi kasih yang terbina
Kerana cinta kepadaNya

Ku sampaikan salam ucapan mesra
Dan merisik khabar berita
Masihkah ada peluang
Untuk ku melafazkan cinta

Umpama rembulan jatuh ke riba
Mendengar khabaran darinya
Padaku kau memendam rasa

Kau ku sayangi teman sejati
Dikaulah sesungguhnya
Insan bernama kekasih 


P/S: UNIC. suka. :)


Sebenarnya. .

Tak sabar rasanya nak cakap yang " Sebenarnya saya isteri dia !! "

^.^



p/s: wehee ;)

Bahagiamu Deritaku

Ku dengar kau cinta sangat padanya
Ku dengar hatimu kini miliknya
Dia kan menjadi teman sehidup dan semati
Aku menjadi sahabatmu
Siksanya mengakui kau teman biasa
Terpaksa kuterima itu hakikatnya
Yang pasti aku tak mahu lupakan cinta
Kau percik api membakar kenangan lama
Aku tak tahu menilai cintamu
Aku tak mampu pertahankan
Tinggalkan ku perlahan-lahanku terima
Semakin kusakit semakin kau bahgia
Mengapakah aku jadi lemah
Sungguhku tak sangka
Dia membawa jantungku bersamamu


                                      



Aigoo~

Semalam aku ngan ma dan abah pegi kat pasaraya. Beli makanan dan keperluan yang lain tuk bawak nnti masuk uitm minggu depan. Nak dijadikan cerita, aku baru je masuk pintu masuk tu, then aku jalan sikit nak cari barang. Zup! aku pusing nak patah balik. Dush ! (siap ada bunyi kan), terlanggar seorang laki nih. Eee apela aku nih.. Nak pusing taknak tengok belakang dulu, dah laki tu pun melulu je jalan kat belakang aku kenapa. Aiyoo. Terus aku cakap sori2 and ma aku ternampak gak,. Ma cm mitak maaf gk. Tau la laki tu tak sengaja, tapi kuat la terkena blkg aku. Lepas tu pulak, aku dari arah sini nak pergi ke rak yang lain. Dia ade kat situ, dengan bini dia kot. Kuat pulak dia cakap kat bini dia, "tu budak tu la". sambil sengih2 tunjuk aku. ee. Pusing2 dalam pasaraya tu, terserempak lagi. Kali ni perempuan tu tengok semacam je kat aku. Ntah la, bini dia ke sape, bawak budak kecik. Laki tu pun dalam 25 tahun camtu. Tak blh blah langsung..  Dalam pada tu jugak selesai la aku membeli belah dan terus balik..


p/s: Salah sendiri, salahkan orang pulakk.. haha

Wedding Kak Long

Assalamualaikum. Terasa rindu nak update blog aku yang tercinta ni. Okay, berkait dengan tajuk entri nih, aku nak share lah sedikit sebanyak pasal wedding kak long aku yang berlangsung di kampung halaman aku kat Manek Urai. Awesome and wonderful. Akhirnya dia dah diangkat sebagai seorang isteri kepada seorang lelaki yang dah 7 tahun dia kenal. Jodoh katakan takkan kemana. Aku la yang sedih pulak, dia lah kak long yang satu-satunya aku ada, kitorang nih dah macam kembar, yela walaupun beza 2 tahun tapi kitorang rapat. Sama-sama kongsi cerita dan sebagainye lahh. Untuk buat persiapan betul2, kitorang balik kampung awal. Kebetulan tengah cuti sekolah. Pakcik makcik yang tinggal kat kL, penang pun balik agak lewat disebabkan keje, so kitorang satu family n nenek ngan atok tolong skali. 

Malam akad nikah, 31 Mei. Agak berdebar tengok akak aku ni. Mujurlaa masjid dekat takyah nak debar2 sangat. haha. Aku lah yang bantu dia, pegang tu pegang ni. Tok imam/kadi ni nampak tegas giler, wali, saksi, apatah lagi bakal abg ipar aku ngn kak long mesti berdebar. Yela, dia buat interview kejap kat pejabat tu. Kitorang yang kat luar ni bersalaman ngn keluarga bakal abg ipar aku,. Abg Edy. Dah selesai, dorang keluar dari pejabat dan proceed ke acara akad nikah. Semua ambik tempat duduk,. Ingat terus akad, tapi tok imam/ tok kadi tu cakap nak bagi nasihat kejap. hmm, Dalam 5 minit lebih jugakk. Dia mintak semua selawat.. istighfar. Bagus jugak camni. Then dia terus bersalam ngan abg Edy. Mulalah diakad nikahkan Maizatul Shanida bt Zulkafli dengan Zubaidi bin Md Bakri. Selesai. Skali lafaz! dia sah jadi isteri kepada abg Edy. 

Selesai tu, semua keluarga abg edy pergi menjamu selera kat umah kami dan mulah bergambar untuk pembatalan air sembahyang. *Kenapa tak batal air sembahyang kat masjid td ?? Sebabnya tok imam kat sini tak bagi, lepas siap akad nikah haa boleh balik terus, tu la berlaku kat kg ni. Ramai yang cakap cmtu la.. Yang menariknya lagi, jikalau ADA pengantin perempuan yang pakai pakaian yang kainya JARANG, IKUT BODY/KETAT, no way terus pergi acara akad nikah, Dia akan bagi pengantin perempuan tu, satu baju jubah, hah pakai la, lebih afdal daripada pakai baju pengantin macam tu. Nampak macam 'ade ke patut macam tu'.. tapi ini lebih baik sebab diajarnya jugak cara-cara beradab di masjid. Betul tak? Tak betul takpelah.. huhu. Ni realiti, memang pernah terjadi. Mak andam yang pakai baju ketat pun tak di bagi masuk tau. :) *

Okay. Lepastu bergambar la kat pelamin. Ha, tema belah pihak kami warna merah putih. So, nnti semua pakai merah.. :) Dorang sangat sweet. :) 




masa yang ditungu-tunggu


dengan ma dan abah

bersalaman

nak jugakk






Hanya Aku


Bersama janji kau sentuh rasa percaya
Hangat dinginmu mengundang rindu kecewa
Hanya aku dihuni sepi rasa kasihmu

Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Apakah mungkin berulang janji setia
Apa kan kekal ataupun menyambut duka
Dan dirimu di janji Sang Sempurna
Dan kecewa kini dipulih rasa kasihmu

Dihuni rasa rindu
Hanya ku yang mencari
Rembulan masih ada
Mungkin seketika
Walau ku bahagia mengejar bayanganmu
Tak mungkin ku beroleh saat indah bersamamu
Hanya aku

Dingin rasa kasihmu
Bagai bintang bersemi
Rindu janji bicara
Kekal selamanya
Walau sekadar mimpi
Tak pernah ku peduli
Selamanya kan ku pasti merindui dirimu
Hanya aku




p/s: Tetiba minat lagu nih time tengok cerita "Teduhan Kasih".. 


Calon Pendamping hidup yang setia



1. Menerima kamu apa adanya.


2. Selalu menghargai apa yang ada dihati dan fikiran kamu.


3. Selalu berusaha utk tidak mnyakiti dan mngecewakan kamu.


4. Selalu berusaha memberikan yang terbaik


5. Selalu ada buat kamu.


6. Tidak prnah menuntut kamu utk mengikuti semua kemahuannya.


7. Selalu menjaga hubungan agar tetap diredhai sampai akhir hayat.









p/s: Ada pada dia.. tapi..

Hadiah Dari Someone

Biarpun hari lahir aku dah lama berlalu, kira-kira 3 minggu selepasnya, seorang hamba Allah ni tetap nak bagi hadiah kat aku. Early, dia kata nak bagi something yang dia buat sendiri tapi oleh kerana dia kurang keyakinan diri, dia bagi benda yang lain. Aku sebenarnya annoying sikit ngan dia nih. Aku pun tak tahu kenapa. Kejap aku boleh ok lagi la, tapi lepas tu, jadi lain lah pulak. Ketika exam hari yang kedua, exam IMD253 kat block D tu aku keluarlah awal. First, memang nak keluar awal sebab tk mungkinlah aku nak tunggu dalam tu lama2 walaupun aku dah siap. Second, aku nak ambik hadiah ngan dia seperti yang dijanjikan. dia nak sangat bagi. So, aku contactlah dia cakap boleh la jumpa lau nak bagi. Dia duk kat pi (pusat islam), time tu dekat asar. Aku suh dia datang blok d. HAHA jahat kan. tapi dia cakap jauh la pulak. dia suh aku datang dekat Pusat Islam. Amboihh aku berjalan kat sane lah yee! sekali dia suh p solat Asar berjemaah. Aku cakap kat blok d ni pun leh solat gak. Aku pun suh gak dia datang blok d, dia cakap lepas dia solat dia datang. HAHA nak jugak ye.. 

Lepas tu, kami contact balik dia cakap dah sampai. Time ni x ramai lagi la yang keluar kelas exam tu, so aku p la sorang g ambik kat foyer blok d. Aku nampak dia bawak hadiah tu. Dia tak bungkus hadiah tuh! aku dah suruh dia jangan bagi orang lain nampak. haih mamat nihh.. tapi ok jugak dia tak bungkus, hadiah tu x bungkus pun ok. Huhu. Bila jumpa tu, kejap je. Aku jenis lju je ambik barang then blah. haha tapi takla sampai x bercakap langsung. Aku tanya2 la jugak. then cepat2 naik tangga. kesian dia datang blok d, tp kejap je aku jumpa, dia mcam nak borak lagi. ade aku kisah? wewe~

Bila dapat hadiah tu, aku letak dalam beg terus. Then aku bukak. Aku jumpa satu kertas. Kertas putih ada tulisan atasnya. Hm. Aku tengok sekilas dan aku simpan then aku niat baca kat bilik. Balik bilik petang tu, kemas2 semua. Aku duk kat katil. Sambil bawak buku tu, aku buka kertas tu, Haiyo, ade kertas, Luahan hati. Alamak ape ni. Aku baca satu persatu. Dan tiba kat lassssssst tu. perghh.. Aku tutup kertas tu, aku tutup muka sambil gelakk senyap2. Time tu roomate aku sume ade, so aku kena control la sikit.Tapi pastu farah. Roomate aku ni, sempat tanya, ape tu?aku tunjukla. dia tanya sape bagi aku cakap mamat annoying tu. Farah cakap, Wa, bagus dia ika. hmm... Entahla. Em pastu, ape mamat ni cakap ni hm . Jiwang la. Tapi, bukan jiwang sangat. Dalam kertas tu dia tulis pasal rasa hati dia kat aku. Aku tahu dia ikhlas,. Dia selalu cakap kat aku, kalau kita bersungguh2 pasti Allah swt akan tolong. Hmm. Aku takleh nak cakap perasaan aku kat dia. 

Aku bukan nak berjiwang sangat sebab benda ni kan bukan macam dulu dah. Bukan macam kat sekolah rendah or sekolah menengah. dulu bolehlah anggap cinta monyet la. tapi sekarang dah lain aku rasa. lelaki ni kalau dia sayang kat perempuan tu, dia sayang betul2. ye dak laki2?? haa.. em, dia cakap hadiah dia tak seberapa pun, dia just bagi mungkin benda ni bleh bagi ilmu kat aku kan. confirm2 aku akan baca. Aku berterima kasih kat dia sebab sudi bagi sesuatu yang bermakna tentang kekasih Allah ni. :)









p/s: tak semua benda 'poyo' :D 

Oh Bulan


Oh bulan sampaikan rinduku
Oh bintang kirimkan cintaku
Yang hilang pastikan bersatu
Oh sayang didalam mimpimu

Oh bulan sampaikan rinduku
Oh bintang kirimkan cintaku
Yang hilang mungkinkah bersatu
Oh sayang dimana dirimu

Malam ini aku sendiri
Menanti dan terus menanti

Usah ditangis lagi
Usah dirindu lagi
Pasti kita bertemu pasti








p/s : Berdoa dan berharaplah kepada Allah swt  ;)

Qasidah Ya Badrotim



Ya Badrotim
Wahai bulan purnama yang sempurna,
Yang telah mencapai segala puncak kesempurnaan.

Apakah perkataan yang dapat
Mengungkapkan ketinggianmu?

Engkaulah yang telah terbit
Memerangi ufuk yang tinggi

Lalu engkau melenyapkan
Segala kesesatan dengan cahayamu
Dengan sebabmu, terang benderang alam

Wahai panji-panji hidayah
Dengan dilimpahkan cahaya, nikmat-nikmat

Dan pelbagai kelebihan
Semoga sentiasa tercurah ke atasmu

Rahmat Allah, Tuhanku
Sepanjang masa, pada waktu pagi dan petang

Dan juga ke atas keluarga,
Serta sahabat-sahabat yang ;

Telah dikurniakan keistimewaan dengan beberapa kesempurnaan
Oleh Allah yang Maha Tinggi

*****

Ya badrotim, Ya badrotim
Haza kulla kamali
Maza yu’ab, maza yu’ab
Yu’abiru ‘an ‘ulaka maqoli
Antalladzi asyroqta fi ufuqil ‘ula
Antalladzi asyroqta fi ufuqil ‘ula
Famahauta bilanwari kulla dholali

Ya badrotim, Ya badrotim
Haza kulla kamali
Maza yu’ab, maza yu’ab
Yu’abiru ‘an ‘ulaka maqoli
Wabikastanarol kaunu ya ‘alamal huda
Binnuri wal in’ami wal ifdholi

Ya badrotim, Ya badrotim
Haza kulla kamali
Maza yu’ab, maza yu’ab
Yu’abiru ‘an ‘ulaka maqoli
Solla ‘alaikallahu robbi, robbi daiman
Solla ‘alaikallahu robbi, robbi daiman
Abada ma’al ibkari wal asoli

Ya badrotim, Ya badrotim
Haza kulla kamali
Maza yu’ab, maza yu’ab
Yu’abiru ‘an ‘ulaka maqoli
Wa’ala jami’iel ‘ali wal ashabi man
Qod khossohum robbul ‘ula bikamali

Ya badrotim, Ya badrotim
Haza kulla kamali
Maza yu’ab, maza yu’ab
Yu’abiru ‘an ‘ulaka maqoli

p/s: tengok video dia kat youtube Qasidah Ya Badrotim

:)




Renungan Bersama :)


Cuba jawab soalan dibawah dan bandingkan.

Soalan 1 :Siapakah Juara Akademi Fantasia musim pertama?

Soalan 2 : Siapakah artis perempuan Hollywood yang menyanyikan lagu "Beautiful Liar"?

Soalan 3 : Siapakah RAJA LAWAK ?

Soalan 4 : Berikan satu judul lagu terbaru Anuar Zain?

Soalan 5 : Siapakah hos untuk rancangan Melodi terbitan TV3?

Soalan 6 : Apakah nama kumpulan RAP yang terdiri dari 3 orang adik beradik yang terkenal di Malaysia ?

Soalan 7: Siapakah yang menyanyikan lagu "Gemilang"?

Soalan 8 : Siapakah nama isteri Beckham?

Soalan 9 : Siapakah nama laki Siti Nurhaliza?

Soalan 10 : Siapakah penyanyi kakak Siti Nurhaliza yang bertanding dalam AF6?

Bagaimana pula dengan soalan di bawah ini....

Berapa banyak pula, saya dan kawan-kawan boleh jawab?

Semakin jauh kita dari landasan yang sepatutnya.. .........
Ya Allah bantulah hambaMu yang lemah ini.

Soal 1: Surah manakah yang jumlah kalimatnya sama dengan seluruh jumlah surah Al-Qur'an?
Jawab: Surah at-Takwir.

Soal 2: Surah manakah yang dikenal dengan sebutan "jantung" Al-Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 3: Surah manakah yang dikenal dengan silsilah nasab Allah SWT?
Jawab: Surah al-Ikhlash.

Soal 4: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah wajib?
Jawab: Empat surah (as-Sajdah, Fushshilat, an-Najm dan al-'Alaq)

Soal 5: Surah manakah yang dikenal sebagai surah Imam Husain as?
Jawab: Surah al-Fajr.

Soal 6: Surah manakah yang memiliki nama yang sama dengan salah satu nama sungai di Iran
?
Jawab: Surah an-Nur.

Soal 7: Berapa surah yang dimulai dengan ungkapan alhamdulillâh?
Jawab: Lima surah (al-Fatihah, al-An'am, al-Kahfi, Saba ' dan Fathir).

Soal 8: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki sepuluh nama?
Jawab: Surah al-Fatihah.

Soal 9: Siapakah orang pertama yang menulis ilmu Tajwid?
Jawab: Abu 'Ubaid Qasim bin Salam.

Soal 10: Siapakah orang pertama yang telah menerjemahkan Al-Qur'an ke dalam bahasa Persia pada masa Rasulullah saw?
Jawab: Salman al-Farisi.

Soal 11: Siapakah orang pertama yang meletakkan titik di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Abul Aswad ad-Du`ali.

Soal 12: Dalam ayat manakah kalimat Allah diulangi sebanyak enam kali?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 283.

Soal 13: Di dalam ayat manakah tata cara berwudhu dijelaskan?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 6.

Soal 14: Di dalam surah manakah shalat lima waktu disebutkan?
Jawab: Surah al-Isra' ayat 78.

Soal 15: Di dalam surah manakah masalah wilayah disebutkan?
Jawab: Surah an-Nisa'.

Soal 16: Surah manakah berakhiran dengan huruf ra'?
Jawab: Surah al-Kautsar.

Soal 17: Surah manakah yang berhubungan dengan Imam Ali as?
Jawab: Surah al-'Adiyat.

Soal 18: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Madaniah diturunkan?
Jawab: Sepuluh tahun.

Soal 19: Siapakah dua figur wanita di dalam Al-Qur'an yang telah banyak mendapatkan sanjungan Ilahi?
Jawab: Siti Maryam dan Siti Asiyah, istri Fir'aun.

Soal 20: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki arti "wanita yang teruji"?
Jawab: Surah al-Mumtahanah.

Soal 22: Siapakah dua orang wanita yang telah dicela oleh Al-Qur'an?
Jawab: Istri Nabi Luth as dan istri Nabi Nuh as.

Soal 23: Siapakah wanita yang telah mendapatkan julukan "ath-Thayibah" (wanita yang berbudi baik) di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Siti Maryam.

Soal 24: Surah apakah yang terakhir diturunkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 3.

Soal 25: Berapa huruf, kalimat dan ayat yang dimiliki oleh ayat terakhir Al-Qur'an?
Jawab: 79 huruf, 20 kalimat dan 6 ayat.

Soal 26: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Madinah?
Jawab: Surah al-Maidah.

Soal 27: Surah manakah yang diturunkan terakhir secara keseluruhan?
Jawab: Surah al-Ikhlash

Soal 28: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Makkah?
Jawab: Surah ar-Rum.

Soal 29: Di surah manakah terdapat ayat hijab?
Jawab: Surah an-Nur ayat 31.

Soal 30: Ayat alhamdulillâh Robbil-'âlamîn disebutkan dalam berapa surah?
Jawab: Enam Surah (al-Fatihah, ash-Shafaat, al-Mukmin, az-Zumar, Yunus dan al-An'am)

Soal 31: Di dalam surah manakah disebutkan lima macam makanan?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 61.

Soal 32: Di dalam surah apakah Allah membicarakan mengenai diri-Nya?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 186.

Soal 33: Dalam berapa ayat Al-Qur'an Rasulullah saw disebutkan?
Jawab: Dalam 305 ayat.

Soal 34: Di dalam ayat manakah nama kelima nabi 'Ulul Azmi disebutkan?
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 7.

Soal 35: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama para nabi as?
Jawab: 6 surah (Muhammas, Ibrahim, Nuh, Hud, Yunus dan Yusuf).

Soal 36: Di dalam Al-Qur'an berapakah nabi yang disebut sebagai suri teladan yang baik?
Jawab: Dua nabi, yaitu Nabi Ibrahim as dan Nabi Muhammad saw.

Soal 37: Surah-surah apakah yang dinisbatkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah Thaha, Yasin, al-Muzzammil dan al-Muddatstsir.

Soal 38: Terdapat di dalam surah manakah Kisah Nabi Sulaiman dan Ratu Belqis?
Jawab: Surah Saba '.

Soal 39: Surah apakah yang pertama kali diturunkan?
Jawab: Surah al-'Alaq.

Soal 40: Berapakah ayat dan kalimat yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang pertama kali diturunkan?
Jawab: 7 ayat dan 29 kalimat.

Soal 41: Surah manakah yang pertama kali diterjemahkan ke dalam bahasa Persia ?
Jawab: Surah al-Fatihah.

Soal 42: Surah apakah yang pertama kali turun di Madinah?
Jawab: Surah al-Muthaffifin.

Soal 43: Terdapat di dalam manakah doa pertama Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 126.

Soal 44: Ayat apakah yang dibaca oleh kepala terpenggal Imam Husain as di kota Syam?
Jawab: Surah al-Kahfi ayat 9.

Soal 45: Berapa surahkah di dalam Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah?
Jawab: 4 surah..

Soal 46: Berapakah kalikah nama Rasulullah saw disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 5 kali; 1 kali Ahmad dan 4 kali Muhammad.

Soal 47: Nama nabi manakah yang lebih sering disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nabi Musa as.

Soal 48: Kisah Al-Qur'an manakah yang mendapatkan julukan Ahsan al-Qashsash (Kisah Terbaik)?
Jawab: Kisah Nabi Yusuf as.

Soal 49: Terdapat di dalam surah manakah kisah Isra' dan Mi'raj Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Isra'

Soal 50: Siapakah satu-satunya wanita yang disebutkan namanya di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Siti Maryam.

Soal 51: Surah manakah yang kaum wanita disarankan untuk banyak membacanya?
Jawab: Surah an-Nur.

Soal 53: Surah manakah yang turun berkenaan dengan Sayidah Fatimah az-Zahra as?
Jawab: Surah al-Kautsar.

Soal 54: Nama surah manakah yang berarti "kaum wanita"?
Jawab: Surah an-Nisa'.

Soal 55: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama binatang?
Jawab: 5 surah, yaitu an-Nahl, al-'Ankabut, an-Naml, al-Baqarah dan al-Fil.

Soal 56: Burung apakah yang telah memusnahkan pasukan Abrahah?
Jawab: Burung Ababil.

Soal 57: Binatang apakah yang telah membinasakan Raja Namrud?
Jawab: Nyamuk.

Soal 58: Binatang apakah yang pernah mendapatkan wahyu?
Jawab: Lebah (an-Nahl ayat 68).

Soal 59: Siapakah orang-orang yang telah mengumpulkan Al-Qur'an pada zaman Rasulullah saw?
Jawab: Imam Ali as, Mu'adz bin Jabal, Zaid bin Tsabit, Ubai bin Ka'b dan Abu Zaid Zaid bin Nu'man.

Soal 60: Siapakah orang pertama yang mengarang tafsir Al-Qur'an?
Jawab: Sa'id bin Jubair.

Soal 61: Siapakah orang pertama yang mengumpulkan Al-Qur'an?
Jawab: Imam Ali as.

Soal 62: Apakah minuman terbaik yang disebutkan oleh Al-Qur'an?
Jawab: Air susu.

Soal 63: Apakah binatang terkecil yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nyamuk.

Soal 64: Apakah malam terbaik menurut pandangan Al-Qur'an?
Jawab: Malam Lailatul Qadr.

Soal 65: Apakah cara terbaik untuk membaca Al-Qur'an?
Jawab: Tartil.

Soal 66: Apakah kitab-kitab samawi yang diturunkan pada bulan Ramadhan?
Jawab: Al-Qur'an, Injil, Taurat, Zabur dan Shuhuf.

Soal 67: Buku apakah yang dikenal dengan sebutan Ukhtul Qur'an (Saudari Al-Qur'an)?
Jawab: Ash-Shahîfah as-Sajjâdiyah.

Soal 68: Siapakah di antara imam ma'shum as yang memiliki suara yang indah ketika membaca Al-Qur'an?
Jawab: Imam as-Sajjad as.

Soal 69: Surah apakah yang dikenal dengan sebutan "Jantung Al-Qur'an"?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 70: Terletak di dalam surah apakah ayat Al-Qur'an yang paling pendek?
Jawab: Surah ar-Rahman, yaitu ayat yang berbunyi mudhâmmatân.

Soal 71: Apakah bulan yang terbaik menurut Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.

Soal 72: Apakah ayat yang terpanjang di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 282.

Soal 73: Terdapat di dalam surah manakan angka terbesar yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Angka 1000 di dalam surah ash-Shaffat ayat 137.

Soal 74: Kitab apakah yang dikenal dengan sebutan Akhul Qur'an (Saudara Al-Qur'an)?
Jawab: Nahjul Balaghah

Soal 75: Berapakah kitab samawi yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 6 kitab samawi, yaitu Injil, Taurat, Zabur, Shuhuf Ibrahim, Shuhuf Musa dan Al-Qur'an.

Soal 76: Apakah huruf yang lebih sering digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf alif.

Soal 77: Apakah huruf yang lebih jarang digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf zha'.

Soal 78: Apakah kalmat Al-Qur'an yang terpanjang dan terdapat dalam surah apa?
Jawab: Fa`asqoinâkumû h yang terdapat di dalam surah al-Hijr.

Soal 79: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpanjang?
Jawab: 25.500 huruf.

Soal 80: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpendek?
Jawab: 42 huruf.

Soal 81: Di manakah surah pertama Al-Qur'an diturunkan?
Jawab: Di Makkah.

Soal 82: Terletak di manakah ayat pertama yang memiliki sujud wajib?
Jawab: Surah as-Sajdah.

Soal 83: Apakah surah pertama yang dimulai dengan kata "qul"?
Jawab: Surah al-Ikhlash..

Soal 84: Apakah ayat pertama yang akan dibaca oleh Imam Mahdi as ketika beliau muncul kembali?
Jawab: Surah Hud ayat 86.

Soal 85: Surah apakah yang dkenal dengan sebutan Raihânatul Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 86: Surah manakah yang dinisbatkan kepada para malaikat?
Jawab: Surah Fathir.

Soal 87: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Makiyah diturunkan?
Jawab: 13 tahun.

Soal 88: Apakah hiasan Al-Qur'an?
Jawab: Suara yang indah.

Soal 89: Apakah musim semi Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.

Soal 90: Apakah zikir terbaik?
Jawab: Membaca Al-Qur'an.

Soal 91: Ayat apakah yang diulangi sebanyak sepuluh kali di dalam surah al-Mursalat?
Jawab: Ayat wailun(y) yaumaidzin lil mukadzdzibîn.

Soal 92: Terletak di dalam surah manakah perintah untuk bershalawat kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 56



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...