Result Permohonan Degree UiTM

Assalamualaikum, :) okay hari ni nak bercerita fasal semakan keputusan permohonan degree atau penerapan degree Uitm. Untuk sesi yang kedua 2013/2014, result dah pun keluar hari tu, 30 Jan 2014. Punyalah cuak menunggu keputusan ni. Fuh. Tapi apapun tak kisah, alhamdulillah sebab asalkan dapat sambung belajar. But, before nak mohon masuk penerapan degree nih mesti beli no.pin penerapan RM10.00 kat BSN. Lebih mahal or lebih murah tu bukan no.pin penerapan uitm ye. Isi melalui Student Portal. Fyi, Alhamdulillah saya dapat sambung belajar. Doa ma, abah, keluarga,kawan-kawan dan saudara mara dimakbulkan. Syukur sangat-sangat sampai melompat-lompat. Eh. Yela, sebab dapat tempat dan kos yang saya idam-idamkan. Wehe. Okay la, sambil saya menunjukkan kegembiraan saya time saya semak result, saya tunjukkan cara-caranya jugak. Boleh dak? 

First of all, pergi kat Portal Kemasukan Pelajar UiTM. Then, klik yang berkaitan. Macam kat bawah. *besarkan image kalau tak jelas

Lepastu.

Ha kat sini jangan konfius pulekk. Tekan yang penerpan, jangan lepasan diploma. Time ni berdebar sikit :*


Jenjenjeng...  Yang ni baru betol. Key in no.ic dan klik semak ! Amaran: Sila tutup mata anda dan buka perlahan-lahan.

Then. Tadaaa~ Alhamdulillah dapat kat Uitm Puncak Perdana Shah Alam. Benda yang firsttt skali saya tengok ialah TEMPAT. :) Teruja betul nak tahu tempat. Alhamdulillah berjaya. 


Okay, happy happy jugak. Nak kena buat ape lagi? ok, once kita dah klik setuju tawaran. Kita kena p scroll ke bawah pulak dan ade tekan button "seterusnya".


Lepastu akan keluar maklumat tawaran. Kat bawah tu kena tengok untuk pendaftran online pelajar. Lebih senang sebab daftar online, tunggu klik je.

Lagi.
Lagi.. ha, kat sini just klik daftar. Then anda akan terus jadi pelajar degree Uitm. :)

Okay bila dah daftar back to the page yang ade maklumat surat tawaran tadi. Kat tepi dalam petak biru tu jangan abaikan sebab penting. Sama jugak masa diploma. Cetak surat tawaran, bil bayaran, dan panduan. 


Surat tawaran. Nanti kena cetak la banyak yang mungkin. Dalam 3/5 copy ke. Untuk simpanan. :)


Bil bayaran. Dia akan keluar camni kalau dah bayar bil yuran.

Lepas tu. Tengok kat panduan pendaftran. Yang dalam petak merah yang nombor 4 tu wajib download dan print. Sebab semua tu benda yang penting macam borang daftar ape semua tu la.


Lepastu mana-mana yang nak buat pinjaman PTPTN boleh la klik yang kat bawah dalam petak biru tadi. Macam mana nak mohon ptptn kali kedua. Tunggu next entry okay. :D


Selepas dah terima tawaran, semak perkara atau dokumen-dokumen yang perlu dibawa. Boleh download yang dalam panduan no.4 tu. 


 Yang ni, laporan kesihatan. Ramai or sesetengah la yang kata tak perlu dah buat
pemeriksaan kesihatan atau medical check up ni. Tapi sebenarnya perlu la.
Takkan tahap kesihatan kita masih sama macam dulu-dulu.
Nanti hantar laporan kesihatan ni kat Unit Kesihatan kampus.
ok. Tak rugi nye kita buat.

Ok la. Sekian sahaja dari saya. Tak 
sabar nak jumpa dengan kawan-kawan yang dapat course same. Jumpa kat puncak ye :* (*Dah bahasakan diri Saya pulak) :)









36 comments:

  1. Salam sis. kalau yg bulan 9 punya intake, keputusan agak2 bila eh dapat tahu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. Haii Hanim saya Ikaa :) saya pun taktahu la jugak. agaknye awal sikit kot. X sure :)) good luck hanim..

      Delete
    2. salam akak, brpa lama ek keputusan penerapan keluar selepas result final exam kluar? mcm akak dlu msuk bulan mac, keputusan penerapan keluar 2 bulan before register atau sebulan sebelum register?

      Delete
    3. waalaikumussalam. Akak punye result penerapan haritu 30 January 2014. Sebulan la standby nak pi masuk degree tu. hee :) btw, goodluck

      Delete
    4. thank you, hehe. dh dpt tahu kptsn pnerapan 12/8 keluar. hrp2 dpt la kan :)

      Delete
    5. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Salam sis. Nak tanya, lps dpt result final year ritu, borang penerapan kena update apa2 x? Maksudnya, macam cgpa final year kena masukan ke dlm borang penerapan tu?

    ReplyDelete
  3. Wsalam. Oh rasanya kena update. Tambah cgpa yang latest tu. :)

    ReplyDelete
  4. dulu akak punya cgpa berape ek? hehe. nak tgk kte punye ada harapan tak hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak biase-biase je.cukup2 makan.. huu. result tinggi ke rendah ke In sha Allah, ade rezeki boleh dapat masuk degree :D. good luck !

      Delete
    2. yela kan, semua bergantung dgn rezeki jugak hehe. thank you kak, all the best utk final lah ye :))

      Delete
    3. nanti dpt bagitau lahh. hee. Final dah abis da. btw tq :)

      Delete
    4. okayy nanti sy bgitau klu dpt :D

      Delete
  5. dah tak leh update la. kan 31 mac last update mende tu. pointer automatik ke bhgian pengmbilan pelajar kan. haaa (sy tlg jawab je) hehe

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum. Akak clearance kena buat sebelum result penerapan keluar ke? Kalau tak, tak dapat degree eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. Rasenye takpe tak buat lagi sebelum dapat result. yang pasti sbelum g konvo tu kena settle clearance. :D maybe hee

      Delete
  7. Assalamualaikum saudari, macam mane kita nak tahu jumlah yuran yang perlu dibayar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. Tengok kat Cetak Bil Bayaran. Nanti dia akan keluar kat situ.

      Delete
  8. Saya sudah click pada Cetak Bil Bayaran. Tapi yang tertulis di laman tu Tiada Bil. Saya dah try banyak kali dan masuk ni dah 2 hari .. Masih lagi sama iaitu Tiada Bil. Jika berterus bergini, dengan siapa perlu saya berhubung?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh yeke? Eloknya awak call terus pejabat bendahari Uitm. Awak dapat Uitm mana ea?

      Delete
  9. saya belum bayar yuran tetapi apabila semak status bayaran tu menunjukkan status bayaran yuran telah dibayar,.apa terjadi ni?dalam surat tawaran saya ada terdapat yuran pengajian yang di tanggung kerajaan setahun,.adakah kerajaan dah tolong bayarkan yuran saya.,hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun x pasti. Maybe la kot. Huhu. Ce awak tanya bahagian pejabat bendahari. Kalau kerajaan bayor . untung la awak.. Hehe

      Delete
    2. owh..no pejabat bendahari nak dapat dekat mana?nak tanya sangat skrg ni..hehehe..

      Delete
    3. Ni nombor pejabat bendahari Uitm shah alam 03-55442277.. Boleh tengok kat laman web bendahari Uitm. Ok

      Delete
  10. Ada urusan di Shah Alam/Klang/USJ Subang Jaya i.e Summit USJ, Alam Sentral, Kota Kemuning, SACC Mall, I-City, Wet World, ADTEC, CIAST, WISMA GM, UITM, UNISEL, MSU, POLITEKNIK Shah Alam atau sebagainya. Tempahlah homestay kami yang berdekatan dengan harga murah & berpatutan (RM180/semalam) dan boleh layari INTERNET @ UNIFI percuma. Layari blog kami untuk info terkini di http://onlinebookinghomestay.blogspot.com

    p/s: perkhidmatan sewa harian juga disediakan

    ReplyDelete
  11. Thank you so much.. Misaki lepasan diploma and baru check tadi and tatau nak buat apa TT^TT dah lupa.. this really help me a lot :) Thanks :D

    ReplyDelete
  12. Nak tanya, saya habis diploma hujung tahun ini, bila selalunya buka untuk beli no pin dan isi borang ek?

    ReplyDelete
  13. nak tanye klu yang untuk penereapan uitm ni..die tengok result final sem x?and nk tanye jgk klu xkeberatan.Cgpa awak brpe eh untk dptkn pnerapan uitm di puncak alam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada mungkin dia tengok jugak untuk kemasukan . dari aspek yg lain pun ade jugak mcm result and perfomance kita. saya punya cgppa dulu 3.7.. in shaa Allah rezeki berpihak pada awak untung sambung belajar di uitm. saya belajar di uitm puncak perdana, shah alam. skg final sem :)

      Delete
  14. salam sis, mcm mna tau no rujukan surat tawaran ye?? ada kt mna bnda tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... no rujukan no 20*******. no kad matrik awak nanti.. ada kat surat tawaran tu. :)

      Delete
  15. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...